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        This is in response to your letter concerning the
   applicability of certain post-employment restrictions to a
   former Senior Executive Service (SES) employee from your agency.
   According to your letter, [the former employee] had made inquiries
   some months ago concerning the limitations applicable to him under
   18 U.S.C. § 207 after his departure from Federal service.  At that
   time he was advised that, because the position he held [at the
   time he left] had not been designated as a "Senior Employee" posi-
   tion by this Office pursuant to 5 C.F.R. § 737.25 (redesignated as
   5 C.F.R. § 2637.211), the restrictions contained in subsections
   207(b)(ii) and 207(c) would not apply to him.  In your letter you
   request our opinion on whether the Senior Employee restrictions
   affect [the former employee], who for employment purposes was
   assigned to a position designated as a "Senior Employee" position
   until October 22, 1989, but did not actually serve in that posi-
   tion after January 9, 1989.  According to your letter, [the former
   employee] recently accepted employment with a private law firm and
   has contacted a[n] [agency] official on behalf of a client to
   inquire about the status of a particular matter before
   [the agency].1

        [For purposes of answering this question, certain positions
   held by this individual must be distinguished.  The employee held
   the first significant position] from April 1987 to January 1989.
   This was a new position at the time [the former employee] was
   initially detailed; because this position had significant
   decision-making responsibilities, [the agency] recommended (by
   letter to this Office) that [this] position be designated as a
   "Senior Employee" position pursuant to 5 C.F.R. § 737.25(b)(i)
   (now 5 C.F.R. § 2637.211(b)(i)).  [This] position was made
   permanent on April 5, 1987; at that time [the former employee]
   was converted to an SES appointment. [In November,] this Office
   subsequently designated the position as a "Senior Employee"
   position.  On January 9, 1989, [the former employee] was detailed
   from the [first] position to a position of "unclassified duties"
   within the Office of General Counsel.  This detail expired at the
   close of business [one day in] May 1989; at the opening of
   business on [the following day, the former employee] was detailed



   to a new [third] position. This detail expired [one day in]
   September 1989 at the close of business.  [The former employee]
   was detailed to [that third] position again at the opening of
   business [the following day]. [In] October 1989, [the former
   employee] was reassigned permanently from the [first] position to
   the [third] position. When [the former employee] was initially
   detailed from the [first] position, a GM-15 employee was detailed
   to that position.  This GM-15 employee has served in the [first]
   position from January 1989 to the present and has fulfilled all
   the duties and responsibilities of the office during that time.
   [The former employee's] last day at [the agency] was [in] March
   1990, at which time the [third] position was abolished.

        The question presented is whether, given the above facts,
   [the former employee] would be considered a "Senior Employee" for
   the purposes of 18 U.S.C. § 207(c) after January 9, 1989.  If so,
   then [the former employee's] contacts with [the agency] on behalf
   of clients of his law firm could constitute violations of section
   207(c), which prohibits certain contacts between former Senior
   Government Employees and their former department or agency for
   one year after such employment has ceased.  For the reasons given
   below, however, we are of the opinion that [the former employee]
   would not be considered a "Senior Employee" for the purposes of
   section 207(c) after January 9, 1989.2

        The principal objective of section 207(c) is to address "the
   problem of unfair or undue influence by former officials over
   their former colleagues and subordinates."  S. Rep. No. 170, 95th
   Cong., 2d Sess. 154.  The statute is an expression of Congress's
   belief that "people who have operated at a policymaking level
   should not subsequently be able to appear representing someone
   else other than themselves before that agency within the period
   of the ban."  124 Cong. Rec. H10183 (daily ed. Sept. 29, 1978)
   (statement of Rep. Danielson) (emphasis added).  This Office
   regards the prohibitions of section 207(c), when applied to
   Senior Employees serving in positions designated pursuant to
   18 U.S.C. § 207(d)(1)(C), as applying to the position designated,
   not the individual.  The one-year statutory restriction of
   section 207(c) is therefore measured "from the date when the
   individual's responsibility as a Senior Employee in a particular
   agency ends."  5 C.F.R. § 2637.204(j) (emphasis added).
   Similarly, the section 207(c) restrictions attach to any
   individual serving in a designated position for more than 60
   days.  5 C.F.R. § 2637.211(e).  Note that this regulation imposes
   the restrictions on those serving in a designated position



   without regard to whether they have been temporarily or
   permanently assigned to the position.  Id.

        Thus, the restrictions of section 207(c), when applied to
   those positions designated as "Senior Employee" positions, attach
   to the person actually serving in a designated position. When
   [the former employee] was detailed from his [first] position to a
   non-designated position, he was no longer in a position which was
   designated as a "Senior Employee" position under the statute or
   the underlying regulations.3  From January 9, 1989, to the
   present, another individual has been serving [in] the [first
   position] and fulfilling all of the responsibilities and duties
   of that position.  That individual, therefore, became subject to
   the restrictions of section 207(c) when his time in the position
   exceeded 60 days.  5 C.F.R. § 2637.211(e).  From that date, [the
   former employee] has exercised none of the responsibilities or
   duties of the [first] position.  Despite the fact that on two
   occasions [the former employee] nominally (from the close of
   business one day to the opening of business the next) filled the
   [first position] does not change the fact that at no time after
   January 9, 1989, did [the former employee] serve [in] the [first
   position].  The employee detailed to the [first] position
   remained in that position throughout the time period in question.
   [The former employee] was never (after January 9, 1989) in a
   position to exercise the authority of the [first] position and,
   in fact, never attempted to do so.  Based upon all of the
   foregoing, we conclude that [the former employee] ceased to
   exercise the responsibility of the position designated as a
   "Senior Employee" position on January 9, 1989.  We are therefore
   led to conclude that the post-employment restriction of section
   207(c) ceased to apply to him on January 9, 1990.

                                        Sincerely,

                                        Donald E. Campbell
                                        Acting Director

----------------------
1 Unless otherwise noted, all facts given in this opinion are drawn
either from your letter of May 14, 1990, or from telephone conversations
between [an ethics official] of your office and [an] attorney of this
office.

2 Because [the former employee] served in a "Senior Employee"



position until January 9, 1989, he remains subject to the two-year
restriction contained in 18 U.S.C.  § 207(b)(ii) until January 9, 1991.  As
explained at 5 C.F.R.  § 2637.203, this section bars former Senior
Employees from knowingly representing, aiding, counseling, advising,
consulting, or assisting in representating any other person by personal
presence at any formal or informal appearence (1) before the United States,
(2) in connection with any particular Government matter involving a
specific party, (3) in which he or she participated personally and
substantially.  We also note that [the former employee] remains subject to
the post-employment restrictions found at 18 U.S.C.  §§ 207(a) and
207(b)(i).

3 Your letter states that, at the time of his transfer to the
[third] position, [the former employee's] "unsettled" employment status
prevented [the agency] from feferring [the former employee's] new position
to OGE pursuant to 5 C.F.R § 737.25(i) (now 5 C.F.R § 2637.21(i)).  Based
upon descriptions of the position in your letter and through our
conversations with you, we are satisfied that the [third] position did not
require [the former employee] to function at a policymaking level and would
not have been designated as a "Senior Employee" position.


