
Office of Government Ethics
95 x 12 -- 11/15/95

Letter to an Alternate Designated Agency Ethics Official
dated November 15, 1995

   This is in reply to your letter of May 4, 1995, concerning a former
 [agency] employee's representation of a current [agency] employee in
 settlement discussions with the agency relating to two equal employment
 opportunity (EEO) complaints.  Prior to his retirement from the agency,
 the former employee had apparently assisted the complainant with the first
 of the two claims.  You are seeking an opinion from the Office of
 Government Ethics (OGE) "on the issue of whether the activities of the
 former employee violated 18 U.S.C.  § 207."(1)

   Notwithstanding OGE's broad mandate with respect to the interpretation
 of Federal ethics provisions, the [agency's] functions are limited in the
 case of alleged violations of the conflict of interest laws in title 18 of
 the United States Code.  Section 402(f)(5) of the Ethics in Government Act
 of 1978, as amended, provides that the Director of OGE may not "make any
 finding that a provision of title 18, United States Code ...  has been or
 is being violated." 5 U.S.C.  app., § 402(f)(5).  See also 5 C.F.R.  §
 2638.501(c).  Short of making such a finding, however, we can outline what
 we deem to be the appropriate analysis given the facts that you have
 presented.

   As described in your letter and as further clarified in telephone
 conversations between [an attorney] of this Office and [a member] of your
 staff, the former [agency] employee has represented the current [agency]
 employee before the agency in relation to two EEO complaints since
 terminating Government service.  He participated in only one of those
 complaints while still [an agency] employee.  The agency initially viewed
 the complaints as separate "particular matters" for purposes of 18 U.S.C.
 § 207(a)(1).  The two complaints were subsequently consolidated, and the
 former employee has since appeared before the agency in relation to that
 consolidated complaint.

   Section 207(a)(1) of title 18, United States Code, prohibits a former
 employee from representing anyone else before a Federal department,
 agency, or court in connection with certain particular matters (such as
 the EEO complaint at issue) if the former employee participated personally
 and substantially in the matter as a Government employee.  Since you have
 determined that the elements of 18 U.S.C.  § 207(a)(1) are otherwise
 satisfied in relation to the former employee's post-employment activities,



 you have narrowed the issue to that described in your May 4 letter.  Thus,
 you have posed the following question concerning the former employee's
 participation in the complaint while still [an agency] employee:

    Did the former [agency] employee's advice and counseling to the
    EEO complainant constitute an "official action" for purposes of
    determining whether section 207 would bar the employee from
    undertaking representational activities on behalf of the
    complainant after the employee had left Government service?

   A current executive branch employee may serve as an EEO complainant's
 representative consistent with 18 U.S.C.  § 205.  Under 18 U.S.C.  §
 205(a)(2), a Federal employee is generally prohibited from acting as an
 agent or attorney for anyone else before an agency in connection with a
 particular matter in which the United States is a party or has a direct
 and substantial interest.  The statute provides, however, that an employee
 may serve in such a representative capacity if he does so "in the proper
 discharge of his duties." As we noted in a 1994 OGE informal advisory
 letter, this phrase has been interpreted by the Department of Justice's
 Office of Legal Counsel to suggest that "Congress did not intend to limit
 the ability of Federal agencies to assign employees to tasks that would
 involve representing other parties."(2) Alternatively, an exception at 18
 U.S.C.  § 205(d) permits an employee, "if not inconsistent with the
 faithful performance of his duties," to act without compensation as agent
 or attorney for any person "who is the subject of disciplinary, loyalty,
 or other personnel administration proceedings in connection with those
 proceedings." Under this exception, an employee may serve as an EEO
 complainant's representative even though not assigned to do so as part of
 his official duties.

   As my staff has indicated, we are not in a position to determine whether
 a particular former [agency] employee represented a complainant in his
 personal capacity or as part of his official duties.  As we explained in
 the 1994 advisory letter cited above:

    Deciding whether a representational activity is 'in the proper
    discharge' of an employee's official duties requires the
    employee's official superiors to make a factual determination of
    whether a proposed representational activity falls within the
    scope of the employee's official duties, i.e., whether the activity
    is part of the employee's job.

   Since the submission of your letter, your staff has indicated by
 telephone that the [agency] has not determined whether the former
employee



 was assigned to represent the complainant as part of his official
 duties.(3) We agree that this question cannot be resolved solely on the
 basis that the employee may have engaged in the representational activity
 on "official time."(4)

   If an individual served while a current Government employee as a
 representative in an EEO complaint pursuant to the exception at 18 U.S.C.
 § 205(d), we do not believe that he should be deemed to have
 "participated" in the complaint "as such officer or employee" within the
 meaning of 18 U.S.C.  § 207(a)(1).  On the other hand, a former employee
 could potentially be barred by section 207(a)(1) from continuing to
 represent a complainant if he participated in the complaint during
 Government service as part of his official duties.  As noted above, OGE is
 not in the position to judge whether a particular former [agency] employee
 represented a complainant in his official capacity or, consequently, to
 determine whether referral to the Attorney General is warranted pursuant
 to 28 U.S.C.  § 535.

                                           Sincerely,

                                           Stephen D. Potts
                                           Director
-------------------
Endnotes:

 (1) Your letter requests that OGE issue a "formal" opinion.  While OGE
 does have the authority to issue formal advisory opinions, we have
 considered the criteria set forth in subpart C of 5 C.F.R.  part 2638 and
 have determined that a formal opinion is not appropriate in this case.

 (2) See Office of Government Ethics (OGE) Informal Advisory Letter 94 x
8.

 (3) It is my understanding that members of my staff earlier provided oral
 advice to your office in connection with this matter.  My staff believed
 at that time that the [agency] had determined that while still employed by
 the agency, the former employee participated as the complainant's
 representative within the scope of his official duties.

 (4) When we informally consulted with an Equal Employment Opportunity
 Commission (EEOC) staff attorney, she expressed her belief that employees
 are not ordinarily assigned to serve in their official capacities as
 representatives of EEO complainants.  Consistent with the exception at 18
 U.S.C.  § 205(d), the EEOC regulations provide that a representative shall
 have a reasonable amount of official time to carry out the



 representational activity if he is "otherwise on duty." 29 C.F.R.  §
 1614.605(b).


